• U uskoj suradnji s Mrežom anarhista Rijeka (MASARi) započeli smo na obnavljanju anarhističkih aktivnosti u Istri, krenuvši od Pule prema manjim mjestima u okolici iste, te se nadamo uskoro i u ostalim gradovima Istre.
  • Temelji za tako nešto postavljeni su još 2008. kada smo zajedno djelovali u okviru Mreže anarhosindikalista do 2013., a iskustva su prikupljena kroz sindikalne i ulične akcije, te kroz postojanje anarhističke knjižnice/infoshopa “Mica-Mace” u Puli od 2008. do 2009.
  • Ekipa koja se formirala još 2008. u Puli danas ima nove suradnike s kojima se okušala u uličnim akcijama anti-parlamentarne kampanje u listopadu 2015., kao uvertira za istu kampanju u Rijeci u studenome. Prosinac 2015. nastavljen je u duhu suradnje ekipe iz Pule i Rijeke na temu žilet-žice u Istri, a po svemu sudeći suradnja će biti nastavljena i oko solidarnosti povodom kaznenog progona za druga iz Pule zbog otpora žici, koji je na sreću završio odbacivanjem optužnice od strane slovenskog državnog odvjetništva iz okruga Kopar, zbog nedostatka dokaza.
  • Jasno je kako Mreža anarhista Istra nastaje na prijašnjem iskustvu i želji za daljnjim akcijama, kako bi vratili vidljivost anarhističkim idejama u društvu djelujući mimo stranaka i nevladinih udruga.
  • Prostora za djelovanje ima puno, kontakti po cijeloj Istri već postoje, a regionalnost grupe bi trebala praktično pokazati kako su “granice” pojedinih gradova potpuno nebitne u zajedničkom djelovanju drugova iz zajedničke regije i šire, na sličan način kako to pokazuje internacionalna suradnja anarhista.