Mreža anarhista

Mreža anarhista (engl. Network of Anarchists) je anarhistička organizacija koja trenutno djeluje na području Istre i Kvarnera, a čiji su ciljevi; Potaknuti kulturu otpora i solidarnosti u narodu kao konstantne vrijednosti, bez obzira na stranke na vlasti. Sudjelovati u progresivnim socijalnim gibanjima (od prosvjeda, blokada do konkretne ispomoći radnicima u sukobu s gazdama i/ili vlastima), kako bi što više ljudi kvalitetno, rame uz rame, upoznali s anarhističkom praksom i teorijom. Popularizirati temeljne ideje anarhizma – direktnu demokraciju (ravnopravno odlučivanje), federalizam (autonomija pojedinca i kolektiva), direktnu akciju (djelovanje bez posrednika) i solidarnost među radnicima, seljacima, studentima te ostalim ugroženim društvenim skupinama. Povezati anarhističke individue i potaknuti osnivanje anarhističkih grupa na području Istre i Kvarnera, te intenzivirati njihovu suradnju. Izgrađivati infrastrukturu otpora (kulturne i sportske projekte, izdavaštva, autonomne prostore, organizacije za samopomoć i borbu, kontra-informacijske projekte) kao protutežu kapitalizmu i državi, te projekciju u radikalno drugačiju budućnost.

Mreža anarhosindikalista (Hrvatska)

Mreža anarhosindikalista osnovana je u veljači, 2008. u Zadru, a Lokalna grupa Pula potvrdila je svoje postojanje na na 2. Kongresu MASA-e u rujnu iste godine održanom upravo u Puli. [2] Pripadnici pulske grupe aktivni su u Infoshopu Mica-Maca u Društvenom centru Rojc od 2008. do 2009. godine, sudjeluju na prosvjedima u prosincu 2008. godine “Stegnite vi remen bando lopovska!”, kao i u akcijama podrške pobuni u Grčkoj nakon policijskog ubojstva mladog anarhiste u Ateni. Prvu sindikalnu akciju puljani su organizirali 2009. godine protiv poslodavca koji nije isplatio plaće radnicima u jednoj krojačkoj radionici, pri čemu se angažirala i policija pošto je zahtjeve za plaćom poslodavac ocijenio kao prijetnju.

Spojem lokalnih radnika i novopridošlih studenata iz Istre stvara se anarhistički kružok koji prerasta u Lokalnu grupu Rijeka službeno ulazeći u Mrežu anarhosindikalista na 3. Kongresu MASA-e u Zagrebu 21.-22. ožujka 2009.[3] U sklopu djelovanja unutar okvira Mreže anarhosindikalista, riječka grupa organizira brojne prosvjede protiv socijalnih rezova vladajućih (2008., 2011. [4], 2013.), solidarnosti sa štrajkovima radnika i pojedinim ustancima poput onih u Grčkoj (2008.) i u BiH (2014.), te protiv Europske unije (2011.)[5] [6]. Uz organizaciju prosvjeda, riječka grupa organizira brojne ulične akcije protivljenja parlamentarnim izborima, nacionalizmu, te policijskom nasilju. Vrijedno spomena je i poticanje i organizacija blokade fakulteta (2009.) na Sveučilištu u Rijeci (FFRI, APURI, EFRI) s ciljem “besplatnog obrazovanja” (potpuno javno financirano visokoškolsko obrazovanje). O okupaciji i blokadi Filozofskog fakulteta u Rijeci snimljen je i dokumentarni film Plenumovie [7], koji se prikazivao na raznim domaćim i stranim filmskim festivalima.

Od 01. srpnja 2013. ‘riječki ogranak’ Mreže anarhosindikalista izlazi iz navedene organizacije, mijenjajući svoje ime u Mreža anarhista Rijeka (MASA Rijeka).[8] Razloge izlaska iz MASA-e navode u svome priopćenju ‘Kraj jedne faze djelovanja riječke grupe’ u kojem između ostaloga navode: “Danas možemo i javno reći kako smo u praksi odavno napustili organizacijske okvire Mreže anarho-sindikalista, djelujući kao autonomna ideološka grupa socijalnih anarhista, koja nastoji vlastitim primjerom i argumentiranjem utjecati na šire društvene slojeve”. U isto vrijeme Mrežu anarhosindikalista napušta i Lokalna grupa Pula, a svoje oživljavanje doživljava u odnosu s Rijekom 2015. godine i mijenjajući svoje ime u Mreža anarhista Istra. [9]

Federacija za anarhističko organiziranje (Slovenija & Hrvatska)

Od 20. do 22. lipnja 2014. održan je u Sloveniji VI. Kongres Federacije za anarhistično organiziranje (FAO, Slovenija) na kojem je Mreža anarhista Rijeka (MASA Rijeka, nekadašnja članica Mreže anarhosindikalista) postala punopravna članica, istovremeno postajući i članica Internacionale Anarhističkih Federacija (IAF-IFA). [10] [11] [12] U siječnju 2017. na regularnom sastanku anarhističke federacije FAO (Slovenija & Hrvatska) grupa potvrđuje svoje planove i prve korake za operativnošću kao Mreža anarhista u Istri i na Kvarneru, čime postaje regionalna mreža ostajući članica FAO-IFA. [13]

Izdavaštvo

Mreža anarhista gotovo na regularnoj bazi izdaje glasilo i pamflete.

Društvo otpora je glasilo mreže. Prvi broj je izašao 01. svibnja 2013. Svi brojevi su dostupni i kao online izdanja. [14] Sedmi broj glasila predstavljen je u radijskoj emisiji Revija na ledu (15. epizoda). [15]

Pamfleti mreže su uobičajen način komunikacije sa sličnomišljenicima, simpatizerima i znatiželjnicima, a svi su online pohranjeni [16] kako bi uvijek bili dostupni uz povremenu prisutnost fizičke distribucije na raznim anarhističkim i antifašističkim manifestacijama u Hrvatskoj, ali i šire. Od pamfleta bi izdvojili one za koje autorstvo preuzima mreža, a oni su; Protiv nacionalizma u Hrvatskoj, Bakunjinovo anarhističko naslijeđe, Uistinu slobodno i organizirano društvo i Istarski anarhisti.

Internacionalna događanja

Mreža anarhista od samih svojih početaka raspolaže s internacionalnim kontaktima, te kao takva sudjeluje na nekoliko internacionalnih okupljanja.

U kolovozu 2012. delegati riječke grupe sudjeluju na internacionalnom anarhističkom događanju (Rencontre Internationale de l’Anarchisme) koje se održalo u Saint Imieru (Švicarska) povodom 140. obljetnice osnivanja Anarhističke Internacionale. Zajedno s anarhistima iz Anarchist Federation (Britanija i Irska) i iz Alternative libertaire (Francuska) održavaju predavanje na temu povratka ekstremne desnice i fašizma u Europi i anarhističkog protivljenja nacionalizmu. Iz predavanja je proizašao i pamflet Protiv nacionalizma u Hrvatskoj koji je dostupan i online. [17] U sklopu internacionalnog okupljanja članovi riječke grupe prisustvuju kao promatrači na IX. kongresu Internacionale anarhističkih federacija.

U listopadu 2015. s delegacijom anarhističke federacije FAO prisustvuju u Grčkoj na dva anarhistička skupa, na balkanskome u Solunu koji se odvijao od 11. do 14. listopada, te na mediteranskom na Kreti u Hanji od 16. do 18. listopada. [18] Uz oba dva skupa delegacija uzima aktivno učešće na prosvjedima održanim u Solunu i u Hanji, prvi se ticao solidarnosti sa žrtvama bombaškog napada ISIS-a u Suruçu (Turska), a drugi solidarnosti s izbjeglicama koji svakodnevno pristižu u Grčku s Bliskog istoka.

U kolovozu 2016. s delegacijom anarhističke federacije FAO prisustvuju u Njemačkoj (Frankfurt na Majni) na X. kongresu [19] Internacionale anarhističkih federacija (IAF-IFA), u sklopu kojeg izlažu na jednoj radionici o “strategijama borbe protiv nacionalizma” zajedno s Anarchist Federation (Britanija i Irska) pred internacionalnom publikom. Kongres je zapamćen po pristupanju novih anarhističkih federacija iz Latinske Amerike.

Susretanje s represijom

Dvoje pripadnika mreže napadnuto je od strane policije nakon prosvjeda protiv privatizacije javnih dobara 01. ožujka 2013. u Rijeci, pri čemu je ozlijeđen jedan policajac, ali i najmanje dvoje prosvjednika koji su nasilno privedeni i protiv kojih je pokrenut kazneni postupak 2014. [20] U razdoblju od 2015. do 2016. održano je 10 ročišta, uključujući i nepravomoćnu presudu, pri Općinskom sudu u Rijeci gdje je dvoje anarhista proglašeno krivima. [21] Za jednoga je presuda glasila 10 mjeseci zatvora ukoliko se prekrši 2 godine uvjetne kazne (za kazneno djelo protiv javnog reda i mira, pokušaj prisile prema službenoj osobi i nanošenje teške tjelesne ozljede policajcu), a za drugu 6 mjeseci zatvora u slučaju prekršenja uvjetne kazne od 1 godine (za kazneno djelo protiv javnog reda i mira, pokušaj prisile prema službenoj osobi). Zbog ovog slučaja je pokrenuta međunarodna Inicijativa Protiv političke represije u Rijeci [22] , koja je uspjela okupiti podršku iz Hrvatske [23], Slovenije, BiH, Srbije , Makedonije, Italije [24], Francuske [25], Švicarske, Austrije, Njemačke, Irske, Švedske, Bugarske, Chilea, Češke, El Salvadora, Brazila [26] i dr. zemalja. Izjavu okrivljenoga nakon presude prenio je Radio Borba. [27] U veljači 2018. godine Županijski sud u Splitu ukinuo je presudu Općinskog suda u Rijeci i vratio postupak na početak. Kazneni postupak još uvijek traje.

Jedan pripadnik mreže je bio u kaznenom postupku zbog sumnje da je uništavao imovinu 19. prosinca 2015. (“žilet žicu”) na granici za Slovenijom (u Istri) na graničnom prijelazu Kaštel/Dragonja uz kanal Sv. Odorika. Slovensko tužiteljstvo je na kraju odbacilo optužnicu u 2016. godini zbog pomanjkanja dokaza.

 

Izvor: hr.wikipedia